101592-retro-green-floral-icon-social-media-logos-facebook-logo-square    volecobeach small

Uit de oude doos


7 maart 2013

Zaterdag 16 februari 2013 was het heren team van Voleco 5 op bezoek bij WHV in Asperen en de ontmoeting daar met een van de VOY coryfeeën uit eind jaren ’80 bracht mij op het idee om iets te schrijven over de dames van VOY uit die periode, in het eerste damesteam van WHV speelde namelijk Petra Broeder en zoals U kunt zien was zij een van de speelsters van VOY 1 dames hetgeen in seizoen 1988/1989 getraind werd door de landelijk bekende Hans Soeters.

Gedurende deze seizoenen werd er door de dames van VOY ambitieus aan de weg getimmerd om vanuit de promotieklasse naar de landelijke 3e divisie te promoveren hetgeen via een 2e plaats en promotiewedstrijden ook lukte in seizoen 1988/1989

Onderstaande fotolijst komt uit een van de programmaboekjes welke elke 2 weken opgemaakt en uitgedeeld werd op de tribune van de 3 Maenen, zodat de supporters volledig op de hoogte waren van het reilen en zijlen van de teams van VOY. Deze boekjes werden gemaakt door de onvolprezen Hans Schreutelkamp welke een van de grote drijfveren was achter op de opkomst van de VOY dames.

Wie zien we nog meer in deze galerij der groten: naast eerder genoemde en nog steeds actieve Petra Broeder ook het grote VOY talent Suzanne Snoeck en toenmalig routinier Tineke Duym (inderdaad familie van) en ook Paulina Korenstra misschien niet voor iedereen bekend maar een geweldig aanvalster welke later helaas vertrok naar hoger spelende verenigingen, en als laatste wil ik noemen Marga Hoogendijk toendertijd slechts 19 jaar en momenteel nog steeds meespelend in ons dames 1 van Voleco, de andere pasfoto’s spreken voor zichzelf.

In de volgende oude doos wil ik graag weer terug kijken naar de gloriejaren van Lekkerkerk want zowel bij de dames als bij de heren waren daar in het verleden grote successen te melden.

oudedoos6
Klik op de foto voor de grote versie.
27 november 2012

De oude doos van VOY

Naar aanleiding van de prachtige 4-0 overwinning van Voleco 1 afgelopen vrijdag op Mytilus, de eerste overwinning dit seizoen in de derde divisie, ben ik in het archief van VOY gedoken en onderstaande spectaculaire foto uit seizoen 2003-2004 naar boven gehaald.

Uiteraard een foto met een verhaal want VOY stond hier voor de tweede keer op rij in de finale van de regiobeker en was in het eerste jaar ZUVO in Zundert te sterk voor de Ouderkerkse heren deze maal was het VOKO uit Oosterhout die de regiobeker in ontvangst mocht nemen na een 3-0 overwinning op VOY.

Op de foto zien we hoe VOKO aanvaller Sander Schuurman het blok passeert van Laurens Minderhout (8) en René Geneugelijk (5) en op de achtergrond kijkt coach Frans Snijder toe.

In het bijbehorende krantenartikel wordt de teleurstelling van de spelers uitgebreid beschreven door journalist Arjan Smilde met als mooiste quote van coach Frans Snijder: “Ik heb de meeste schuld in dit verlies en heb de spelers namelijk niet kunnen motiveren”. Ook het vertrek van de balende libero Jeroen Nell wordt uitgebreid beschreven daar hij na dit seizoen terugkeert naar Capelle en hebben we hem onlangs niet zien spelen tegen Voleco 1?

Als laatste punt wil ik opvoeren dat Voleco ook dit seizoen in de derde divisie weer zal aantreden tegen VOKO hopelijk kunnen we dan wel een overwinning tegemoet zien.

Het jaren 90 artikel heeft moeten wijken voor deze actuelere foto maar ik hoop daar volgende keer op terug te komen.

oudedoos5
Klik op de foto voor de grote versie.
4 september 2012

De oude doos van Lekkerkerk – Deel 2

Volgens de jubileumkrant “25 jaar volleybalvereniging Lekkerkerk” zijn de dames al in 1973 naar de 3e divisie gepromoveerd dus nog 1 jaar eerder van de heren van Lekkerkerk en onderstaande actiefoto stamt uit het begin van seizoen 1973 – 1974.

Deze foto ontving ik zelfs twee maal hetgeen wel iets zegt over het belang van deze actiefoto, 1 maal van Petra de Gruijter en 1 maal van Ria Verhey welke zo bereidwillig was om haar plakboek uit de jaren 70, 80 en 90 in te laten zien, waarvoor dank! Volgens mij is Ria met haar 22 seizoenen volleybal in dames 1 van Lekkerkerk waarschijnlijk de recordhoudster en het is ook leuk om te lezen dat zij in 1994 afscheid nam van dames 1 met een kampioenschap in de eerste klasse.

Dan de actiefoto zelf: op de foto zien we hoe Petra De Gruijter-Benschop het blok bestookt van de tegenstander Concordia uit Rotterdam en wordt de aanvalsverdediging van Lekkerkerk gevormd door Bep Schreutelkamp, Annet Bazuin, Ria Verhey en geheel rechts Ria Loffler.

Volgens de tekst uit het krantenbericht bij deze foto was de Lekkerkse routine weer goed voor een 3-0 overwinning op Concordia en werd alleen in de tweede set tegenstand van betekenis ondervonden, Concordia werd dus met de setstanden 15-4, 15-13 en 15-4 terug naar Rotterdam gestuurd.

Voor de jongere volleyballers onder ons: het gaat hier dus om de ouderwetse puntentelling waarbij alleen de serverende partij punten kon scoren en de sets maar tot de 15 punten gingen en doordat in spannende wedstrijden de serve heel vaak overging zonder dat er een punt gescoord werd konden de wedstrijden erg lang duren, denk ook aan de mannen finale van de Olympische Spelen 1996 waar de Nederlandse heren Italië versloeg met 3-2 met in de vijfde set 17-15 winst.

Volgende keer ga ik proberen om iets recenter beeld te publiceren bijvoorbeeld de jaren 90 dus blijf deze rubriek op de voet volgen.


Klik op de foto voor de grote versie.


 


8 mei 2012

Zoals beloofd deze keer een duik in de oude doos van Lekkerkerk en ik kan jullie vertellen dat deze duik goed bevallen is, wat een enorme historie heeft deze volleybalvereniging!

Op de website van Voleco onder historie Lekkerkerk valt al te lezen dat de vereniging reeds in 1959 is opgericht dus bijna 10 jaar eerder dan VOY en dat in de 70-er jaren zowel het eerste heren als eerste damesteam in de nationale competitie uitkwamen, deze jaren werden er prachtige derby’s tegen onder andere VC Krimpen & Thor gespeeld in sporthal De Bakwetering waarbij de tribunes volledig bezet waren, ik kan uit eigen ervaring spreken dat dit geweldige happenings waren.

Dan het verhaal van onderstaande foto uit de krant van september 1974, aan de vooravond van de competitie werd er in Lekkerkerk een groot toernooi georganiseerd waar gerenommeerde teams als Gerard de Lange uit Rotterdam aan deelnamen. Het toernooi werd gesponsord door Prins Transport en met Prins Transport is een van de 2 grote namen in de historie van volleybalvereniging Lekkerkerk genoemd, de andere naam is uiteraard Fikszo, het bedrijf wat veel betekend heeft voor onze vereniging.

Het is ondoenlijk om alle namen van de spelers hier te vermelden maar een aantal wil ik toch noemen met rugnummer erbij vermeld:
Heren staand: Wim Kooy (8), Piet van de Velde (6), Johan Stout (3), Dirk Twigt (9), sponsor Kees Prins, Tom Berwers (15) met naast zich Cees de Waard.
Dames staand: Annet Bazuin (2), Ria Loffler (3), Petra de Gruijter (4), Bep Schreutelkamp (5), Ria Verheij (11)
Dames zittend: Marjan Nederveen (1), Wilma van’t Hoff (2), Anneke van der Graaf (3), Alie Stoppelenburg (17)

Volgende nieuwsbrief ga ik proberen om nog meer verhalen en anekdotes uit de historie van Lekkerkerk naar boven te halen dus mijn advies blijft om rubriek goed volgen.


Klik op de foto voor de grote versie.
1 maart 2012

Daar ons huidige Heren 1 nu koploper is en kans maakt op het kampioenschap gaan we deze keer 35 jaar terug in de tijd, namelijk naar seizoen 1976/1977 toen het heren 1 van VOY ook kampioen werd alleen toen in de 2e klasse van rayon Gouda in het toenmalige district Zuid-Holland.

Onder leiding van de fanatieke trainer Stienstra (ex S.V.K.) haalden de heren van VOY in de laatste beslissende wedstrijd tegen het altijd lastige Be Fair 5 op de slotdag het kampioenschap binnen, het krantenartikel spreekt ook van de indrukwekkende publieke belangstelling, ja ja dat kan schrijvers deze zich nog wel herinneren, zelfs de burgervader van Ouderkerk had zijn vaste plaats langs de voetballijn verlaten en stond in de gymzaal aan de Burg. Neetstsraat.

Dan de gladiatoren zelf, wie kent ze niet: spelverdelers Piet van Baak en Bert Lammens, buiten-aanvallers Bram Boon en Gijs Vonk, uiteraard Jan Stougie en Kees Minderhoud een duo dat menig tegenstander angst aanjoeg in dit seizoen, Leo Harreman onlangs nog een tweetal seizoenen trainer bij VOY en last but not least de eerste (en enige?) speler uit Ouderkerk die eredivisie gespeeld heeft: Teus Monhemius.

Helaas was het verblijf in de 1e klasse van korte duur want in het daaropvolgende seizoen degradeerde VOY weer terug naar de 2e klasse.


 

 
16 december 2011

Een wazige krantenfoto maar wat een verhaal achter deze foto! Allereerst de tijdsaanduiding, seizoen 1982/1983, dan de ploegen, in het wit aan de andere kant van het net zien we heren 1 van DUF 72 uit Nieuwerkerk aan den IJssel en op de voorgrond enkele spelers van VOY heren 1. De acteurs: links aan het net in karakteristieke houding René Geneugelijk, dan met rugnummer 20 onze beroemde aanvaller Arie Verhagen, zittend spelverdeler Wim van der Velden, daarnaast half gebogen hardhitter Ko Rietveld en helemaal rechts onze 2e spelverdeler Piet van Baak.Gedurende deze gehele competitie was de strijd om het kampioenschap in de 2e klasse een gelijkopgaande strijd tussen de heren van VOY en DUF en in deze op een na laatste wedstrijd had VOY moeten winnen om het gat te dichten met koploper DUF. In een bedompte gymzaal aan de Goudmos te Nieuwerkerk is dit helaas niet gelukt, de einduitslag na een hectische wedstrijd was 2-2 en daarmee was VOY uitgeschakeld en werd DUF een week later alsnog kampioen van de 2e klasse.Pas 2 seizoenen later werden de heren van VOY kampioen in de 2e klasse en begon de opmars naar de 3e divisie. Voor de Lekkerkerkers onder ons een pikant detail op deze foto: de linksvoor van DUF is toch echt Johan Stout die gedurende dit seizoen zowel trainer als speler en coach van de Nieuwerkerkse ploeg was, 2 seizoenen later zou dezelfde Johan Stout als trainer/coach van VOY opnieuw een kampioenschap in de 2e klasse binnen halen.


oudedoos1

Zoals beloofd deze keer een duik in de oude doos van Lekkerkerk en ik kan jullie vertellen dat deze duik goed bevallen is, wat een enorme historie heeft deze volleybalvereniging!

 

Op de website van Voleco onder historie Lekkerkerk valt al te lezen dat de vereniging reeds in 1959 is opgericht dus bijna 10 jaar eerder dan VOY en dat in de 70-er jaren zowel het eerste heren als eerste damesteam in de nationale competitie uitkwamen, deze jaren werden er prachtige derby’s tegen onder andere VC Krimpen & Thor gespeeld in sporthal De Bakwetering waarbij de tribunes volledig bezet waren, ik kan uit eigen ervaring spreken dat dit geweldige happenings waren.

 

Dan het verhaal van bovenstaande foto uit de krant van september 1974, aan de vooravond van de competitie werd er in Lekkerkerk een groot toernooi georganiseerd waar gerenommeerde teams als Gerard de Lange uit Rotterdam aan deelnamen.

Het toernooi werd gesponsord door Prins Transport en met Prins Transport is een van de 2 grote namen in de historie van volleybalvereniging Lekkerkerk genoemd, de andere naam is uiteraard Fikszo, het bedrijf wat veel betekend heeft voor onze vereniging.

 

Het is ondoenlijk om alle namen van de spelers hier te vermelden maar een aantal wil ik toch noemen met rugnummer erbij vermeld:

Heren staand: Wim Kooy (8), Piet van de Velde (6) Johan Stout (3) Dirk Twigt (9), sponsor Kees Prins, Tom Berwers (15) met naast zich Cees de Waard.

Dames staand: Annet Bazuin (2), Ria Loffler (3), Petra de Gruijter (4) Bep Schreutelkamp (5) Ria Verheij (11)

Dames zittend: Marjan Nederveen (1) Wilma van’t Hoff (2), Anneke van der Graaf (3) Alie Stoppelenburg (17)

 

Volgende nieuwsbrief ga ik proberen om nog meer verhalen en anekdotes uit de historie van Lekkerkerk naar boven te halen dus mijn advies blijft om rubriek goed volgen.

Laatst aangepast op donderdag, 30 mei 2013 15:39